2 op 5 zorgconsumenten niet bekend met hulp bij hulpmiddelkeuze

Ruim 2 op de 5 zorgconsumenten weten niet dat zij een beroep kunnen doen op gratis cliëntondersteuning of de ergotherapeut kunnen inschakelen bij het kiezen en aanschaffen van een hulpmiddel. En dat terwijl voor 77% geldt dat zij graag meer eigen regie willen en minder afhankelijk willen zijn van het Wmo-aanbod van de gemeente. Dat blijkt uit onderzoek van SupportBeurs.nl en zelfhulpsite Scouters, uitgevoerd onder 853 mensen.

Iedereen die een hulpmiddel aanvraagt bij de gemeente via het Wmo-loket, heeft recht op gratis cliëntondersteuning. De gemeente is verplicht te helpen bij het vinden van zo’n onafhankelijke ondersteuner. Toch kent 40% van de respondenten van het onderzoek deze mogelijkheid niet. Ook de 10 uur ergotherapie, waar iedere Nederlander vanuit het basispakket van de zorgverzekering jaarlijks recht op heeft, is bij 42% onbekend.

Eigen regie mét onafhankelijke hulp

Dit resultaat is opvallend, omdat juist een ergotherapeut de zorgconsument kan helpen bij het inventariseren van de keuzemogelijkheden van hulpmiddelen. De gratis cliëntondersteuner kan vervolgens ondersteunen bij de voorbereiding op het keukentafelgesprek met de Wmo-consulent. Belangrijke ondersteuning om zelf de regie te kunnen houden bij het kiezen van het juiste hulpmiddel! Bovendien kunnen de ergotherapeut en cliëntondersteuner helpen bij het aanvragen van een Persoonsgebonden budget (Pgb) voor een hulpmiddel en de weg wijzen naar de juiste organisaties voor hun hulpvraag.

Zelf kopen is zelf kiezen

Uit het onderzoek van SupportBeurs.nl en Scouters blijkt ook dat mensen de voorkeur geven aan het zelf kiezen van een hulpmiddel. Als dat niet mogelijk lijkt binnen het aanbod van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) in de eigen gemeente en de portemonnee het toelaat, dan geven mensen veelal aan dat ze het hulpmiddel graag zelf kopen. Voor 22% geldt zelfs dat als de Wmo eigen bijdrage net zo hoog is als de kosten voor het zelf aanschaffen, zij het hulpmiddel uiteindelijk daarom zelf kopen. Zoals in een eerder verschenen nieuwsbericht al te lezen was, blijkt uit het onderzoek onder meer ook:

42% kocht het laatste hulpmiddel zelf
36% deed bij de laatste aanschaf van een hulpmiddel een beroep op Wmo Zorg in Natura
Het Pgb is bij 41% onbekend, slechts 5% schafte een hulpmiddel met Pgb aan
Vervoersmiddel wordt het meest aangeschaft (66%), gevolgd door ADL (10%) en persoonlijke verzorging (8%)
De tevredenheid met het recents aangeschafte hulpmiddel wordt beoordeeld met gemiddeld een 7,8

Bron: Supportbeurs.nl

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

10% KORTING*

Een paar keer per jaar verstuurt Bodyfit Volendam een nieuwsbrief. Hierin staan interessante berichten, nieuwtjes en aanbiedingen. Vind jij het leuk om onze nieuwsbrief te ontvangen, schrijf je dan nu in en ontvang 10% korting op een product naar keuze.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.