‘Wie bepaalt er eigenlijk wat goed is voor u?’

Ik werd laatst aangesproken door een ongeruste dochter. Zij maakte zich erg zorgen over haar moeder van 84 en was bang dat die zou komen te vallen. Of ik haar niet wilde vertellen dat ze een rollator moet hebben. Daar sta je dan als ergotherapeut. Wat moet je doen? Je kunt moeilijk van tevoren beloven dat je moeder gaat overtuigen. Ik snap dat de dochter bezorgd is, maar de tijd is voorbij dat kinderen bepalen wat er wel of niet goed is voor hun ouders, hoe goed dat ook wordt bedoeld. Ouderen hebben zélf de regie over hun leven en mogen zelf bepalen of ze wel of niet een rollator willen.

Veilig lopen

Veel ouderen zien de aanschaf van een rollator als een teken van achteruitgang. Daarom stellen zij de aankoop nogal eens uit. Sommigen willen niet geloven dat ze een rollator nodig hebben om veilig te kunnen lopen. Er kan echter een moment komen dat een rollator echt noodzakelijk wordt. Je kunt beter veilig lopen met een rollator dan onveilig zonder. Over een drempel voor de aanschaf van een rollator gesproken; ik hoor nog een mevrouw van 93 jaar tegen mij zeggen: ‘Een rollator? Nee, daar begin ik niet aan. Straks zit ik er mijn héle leven aan vast!’

Eerst heb ik getest of er een verhoogd valrisico was met lopen. Dat viel gelukkig erg mee. Daarna heb ik Rogier Scheltema van Bodyfit Medical ingeschakeld. Hij weet alles van rollators en andere hulpmiddelen. We hebben de vrouw eerst een stukje zonder rollator laten lopen en vervolgens met verschillende exemplaren. Op deze manier kon ze het verschil voelen tussen het lopen mėt een rollator en zonder. En anderzijds kon ze kijken welke rollator voor haar het prettigst aanvoelde.

Eerst proberen

Toen ik haar na afloop vroeg hoe ze het lopen met de rollator had ervaren, zei ze: ‘Ik denk dat ik maar een rollator moet nemen. Het loopt toch prettig en ik heb er veel steun aan. En dan is mijn dochter ook niet meer zo ongerust.’ Weg was de drempel om er een aan te schaffen. Opeens was er geen discussie meer over het wel of niet gaan lopen achter dit loophulpmiddel. Belangrijk was vooral dat ze de keuze om ermee te gaan lopen zelf heeft genomen. Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om vóór aanschaf enkele rollators gewoon uit te proberen in de winkel. Dat kan bij Bodyfit op de Edammerweg 6 in Volendam. Bij Bodyfit Medical krijgt u ruimschoots de tijd om er één uit te proberen, want alleen u kunt voelen welke rollator het prettigst is in het gebruik. Laat de rollator u overtuigen in plaats van dat iemand anders de keuze voor u maakt.

Sharon Snoek, ergotherapeut

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

10% KORTING*

Een paar keer per jaar verstuurt Bodyfit Volendam een nieuwsbrief. Hierin staan interessante berichten, nieuwtjes en aanbiedingen. Vind jij het leuk om onze nieuwsbrief te ontvangen, schrijf je dan nu in en ontvang 10% korting op een product naar keuze.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.