Met meer energie het voorjaar in ?

Met meer energie het voorjaar in ?

Het voorjaar is aanstaande en de kans is groot dat uw lichaam na de winterperiode moe en slap is. Een goed moment voor een darm reset waarmee u uw energie op natuurlijke wijze kunt stimuleren, overtollige afvalstoffen kunt verwijderen, uw spijsvertering kunt ver- beteren, uw immuunsysteem versterken en u een algemeen gevoel van welzijn geeft.

Wat is een darmontgifting?

Simpel gezegd, houdt een darmontgifting in dat u gedurende een beperkte tijd (het kan tussen 1 week en 1 maand of zelfs langer zijn) voeding en dranken die giftigheid in de darmen veroorzaken uit uw dieet verwijdert of drastisch beperkt en vervangt met voeding en dranken die de darmen reinigen, voeden en herstellen voor de gezondheid en vitaliteit van de darmen.

Waarom een darmontgifting doen?

De voornaamste reden waarom mensen een detox in januari doen, is om gewicht te verliezen na de kerstperiode.
Maar er zijn meerdere gezondheidsklachten waarbij een goede darmontgifting kan helpen, zoals:

 1. opgeblazen gevoel
  2. obstipatie
  3. vermoeidheid
  4. huidproblemen
  5. hoofdpijn
  6. stemmingswisselingen
  7. gewrichtspijn

Een darmontgifting in het begin van het jaar geeft ook een mentale en spirituele boost, omdat dit het lichaam en geest reinigt van oude belasting van het afgelopen jaar en het voorbereidt op het nieuwe jaar.

Hoe werkt een darmontgifting

Onze darmen bevatten biljoenen bacteriën die een essentiële rol spelen bij het verteren en absorberen van noodzakelijke voedingsstoffen uit de voeding die we consumeren.

Omdat 80% van ons immuunsysteem zich in de darmen bevindt, zorgen gezonde darmen voor een gezond immuunsysteem en een algehele goede gezondheid.

Onze darmen bevatten op elk moment zowel goede als slechte bacteriën, maar in gezonde darmem overtreffen het aantal goede bacteriën altijd het aantal slechte bacteriën. Helaas is het bijhouden van een grote hoeveelheid goede bacteriën in het darmkanaal geen gemakkelijke taak. Talrijke factoren kunnen het aantal goede bacteriën ernstig aantasten en drastisch verminderen: bewerkte voedingsmiddelen, suiker, alcohol, stress en zelfs een korte antibioticakuur. Wanneer de goede bacteriën in de darmen zijn beschadigd en verdwijnen, worden ze meestal vervangen door slechte bacteriën en schimmels, zoals E. coli of Candida.

Wanneer het aantal slechte bacteriën het aantal goede bacteriën overtreft, hebben we het over darmtoxiciteit. Wanneer een darm toxisch wordt, ervaren we veel van de spijsverterings-, huid- of immuunproblemen die hierboven zijn genoemd. Een darmontgifting is bedoeld om de toxiciteit te verminderen door de slechte bacteriën te verwijderen en het evenwicht te herstellen door nieuwe, goede bacteriën te introduceren om de darmen opnieuw te bevolken, terwijl het volledige lichaam wordt gevoed met gezond en genezende voeding.

Hoe een darmontgifting te doen

Een darmontgifting hoeft geen agressief programma te zijn; in feite laat recent onderzoek zien dat een zachtere benadering beter is dan drastische maatregelen.

Om te beginnen, bepaal de periode dat u de detox wilt uitvoeren. Elke periode tussen 1 week en 1 maand is een goede periode, vooral als u nog nooit eerder hebt gereinigd.

 1. Verwijder de voedingsmiddelen die giftigheid veroorzaken in de darmen:dierlijke producten, tarwe, suiker, bewerkte voedingsmiddelen, koffie, alcohol.
  2. Reinig en verzorg de darmen met een plantaardig dieet dat veel groenten en fruit, verse sappen

en biologisch gezonde voeding bevat. Drink ook veel water en alkalische thee.

Een belangrijk en vaak vergeten aspect van een darmontgifting is om ervoor te zorgen dat u uw darm opnieuw bevolkt met veel goede bacteriën. Wanneer de darm wordt gereinigd,worden slechte bacteriën verwijderd en wordt ruimte gemaakt voor de goede bacteriën om ze te vervangen. Het is nu uitermate belangrijk dat een verscheidenheid aan goede bacteriën wordt geconsumeerd. Dit kan worden gedaan in de vorm van gefermenteerd (probiotisch) voedsel, zoals zuurkool, kombucha of waterkefir of door een probiotica supplement van hoge kwaliteit te gebruiken.

DE DARMEN OPNIEUW BEVOLKEN MET GOEDE BACTERIËN:

Probiotische voeding

Bij het gebruik van probiotische voedingsmiddelen als een bron van goede bacteriën, moet u er rekening mee houden dat zelfgemaakt beter is dan kant-en-klaar uit de winkel, omdat het ervoor zorgt dat elke hap die u neemt vol zit met krachtige, actieve, goede bacteriën.

Probiotische voedingsmiddelen zijn erg gevoelig voor warmte, licht en lucht en veel producten die in de winkel worden gekocht, bevatten simpelweg niet voldoende levende bacteriën om uw darm effectief te kunnen bevolken. Bovendien bevatten veel in de winkel verkrijgbare probiotische voeding suiker of andere additieven die in feite uw ontgiftingsdoelen zullen tegenwerken. Een ander belangrijk aspect om te onthouden bij het gebruik van probiotische voedingsmiddelen is om zoveel mogelijk verschillende voeding te gebruiken. Onze darmen bevatten meer dan 500 soorten bacteriën.

Elke probiotische voeding bevat verschillen- de soorten goede bacteriën, sommige bevatten slechts 2 of 3 soorten bacteriën, zoals bijvoorbeeld yoghurt, of meer dan 7 soorten bacteriën, zoals het geval is met waterkefir. Door verschillende gefermenteerde voedingsmiddelen te gebruiken, heeft u meer kans om de darm te vullen met de verscheidenheid aan goede bacteriën die het nodig heeft.

Probiotica supplementen

Als u besluit een probiotica supplement te gebruiken om uw darm opnieuw te bevolken met goede bacteriën, gebruik dan dezelfde principes als gebruikt voldoende actieve, levende goede bacteriën bevat door een product te kiezen dat garandeert dat het aantal goede bacteriën dat het bevat, levend is op het moment dat u het consumeert. Ook is een product dat vele soorten goede bacteriën combineert, ook wel multi-stam probiotica genoemd, effectiever dan een product dat slechts 1 tot 3 soorten bacteriestammen bevat.

WAAROP MOET U LETTEN ALS U BEGINT MET HET GEBRUIK VAN PROBIOTICA OM DE DARM OPNIEUW TE BEVOLKEN:
In de eerste week bij het gebruik van een multi-stam probiotica supplement kunnen de krachtige bacteriën griepachtige symptomen en zelfs obstipatie, diarree of een opgeblazen gevoel veroorzaken. Dit is normaal en het betekent simpelweg dat goede bacteriën de darm binnengaan, de slechte bacteriën vervangen en hun werk beginnen te doen!

Om het ongemak te minimaliseren, is het echter belangrijk om de nieuwe goede bacteriën geleidelijk aan toe te voegen en de dosering langzaam op te bouwen. Voor een krachtige multi-stam probiotica met 14 stammen, is een algemeen opbouwschema als volgt:

n Gedurende de eerste 3 dagen: 1 probiotica capsule, ‘s avonds voor het slapengaan. De capsule kan worden doorgeslikt met water of kan worden geopend om alleen het poeder te gebruiken.

n Na de eerste 3 dagen: 2 probiotica capsules, één in de ochtend vóór het ontbijt en één in de avond vóór het slapengaan.
Het is belangrijk om te beseffen dat het bevolken van de darmen met goede bacteriën tijd kost en daarom kan het gebruik van probiotische producten worden voortgezet, zelfs nadat de darmontgifting is voltooid. Een goed advies zou zijn om uw darmen een boost te geven door gedurende een periode van 1 tot 3 maanden per jaar een effectief probiotica supplement te gebruiken en vervolgens probiotisch voedsel te blijven consumeren op regelmatige basis gedurende de overige maanden.Dit zorgt ervoor dat uw darmen altijd voldoende goede bacteriën beschikbaar hebben om het gezond en vitaal te houden.

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

10% KORTING*

Een paar keer per jaar verstuurt Bodyfit Volendam een nieuwsbrief. Hierin staan interessante berichten, nieuwtjes en aanbiedingen. Vind jij het leuk om onze nieuwsbrief te ontvangen, schrijf je dan nu in en ontvang 10% korting op een product naar keuze.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.