Examen Stress ??

Geplaatst op: 8 mei 2017

Deze week is een belangrijke week voor veel leerlingen. De examens starten, hoe omgaan met examenstress? 7 tips!

Heb je een belangrijk examen? Dan geldt natuurlijk dat een goede voorbereiding het halve werk is. Ga dus niet nachtenlang doorstuderen op energiedrankjes en koffie. Zorg liever goed voor jezelf. Eet goed, gezond en regelmatig en neem voldoende nachtrust. Je voelt je dan stukken fitter en bent beter in staat je examen goed te maken. Wat je verder kunt doen? Hieronder een aantal anti-examenstresstips.

Tip 1: Wissel inspanning en ontspanning af

Zit bijvoorbeeld niet continu met je neus in de leerboeken of achter je laptop. Neem geregeld tijd om te relaxen. Zie het als een fijne beloning voor je inspanningen. Bovendien geeft het je de gelegenheid de lesstof te laten bezinken en je examenstress los te laten. Een heerlijke massage, ontspannen bad of wandeling helpen je ontspannen. Ook sporten is een fijne en prima uitlaatklep als je gestresst bent.

Tip 2: Wees wars van perfectionisme

Torenhoge eisen aan jezelf stellen, maakt het vaak extra moeilijk en verhoogt de druk. Waak daarvoor. Relativeer liever. Zeg tegen jezelf dat je best enkele fouten mag maken. Dat helpt de druk en zo ook je examenstress te verminderen.

Tip 3: Waak voor piekergedachten

Gespannen zijn voor een examen kan piekergedachten met zich meebrengen. Laat je daardoor niet leiden. Het kost je onnodig veel energie. Blijf kalm en realiseer je dat een gezonde dosis spanning onderdeel is van examen doen.

Tip 4: Raak je in paniek? 

Krijg je tijdens het examen een black-out? Ga je hyperventileren? Probeer vooral rustig te blijven. Neem een korte pauze en focus je aandacht even op dingen die je een goed en prettig gevoel geven. Probeer verder je geest even leeg te maken door bijvoorbeeld een eenvoudige ontspannings- of ademhalingsoefening te doen. Zo geef je jezelf de kans tot rust te komen en de examenstress kwijt te raken. Mogelijk dat je daarna weer de draad kunt oppakken.

Tip 5: Deel je angst

Praat over je examenstress. Met vrienden, ouders, mentor en dergelijke. Krop het zeker niet op. Dat maakt het vaak alleen maar erger. Je angsten uiten zorgt vaak voor een opgelucht gevoel en draagt bij de druk te verminderen. Je zult merken dat je echt niet de enige bent die stress heeft.

Tip 6: Gebruik een talisman

Misschien heb je wel een gelukspen, ketting, paar sokken, favoriete jeans of paar schoenen. Neem het mee of draag het. Baat het niet? Schaden doet een talisman ook niet. Je bent niet de enige die mentale kracht put uit ogenschijnlijk kleine, maar voor jou belangrijke dingentjes. Zeker doen!

Bron : Albert Sonnevelt

TIP 7: Bach Rescue remedy – examenvrees

Als het examen zo dichtbij is dat de angst begint toe te slaan. In paniek raken op het moment waarop een helder hoofd en geordende gedachten van cruciaal belang zijn, kan rampzalig zijn. Regelmatige doses Bach Rescue Remedy in de periode voor en op de dag van het examen kunnen veel verlichting geven.

TIP: geef jouw kind een flesje spa blauw met 8 druppels Bach rescue remedy voor bij het examen mee.
Meer info over de Bach Rescue Remedy, kom dan langs in onze winkel in Volendam en laat je adviseren.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.