Last van een opgeblazen gevoel?

De oude Griekse arts Hippocrates leerde ons dat “alle ziekten in de darmen beginnen” en onze moderne wetenschap bewijst deze bewering steeds meer.

 

Ons spijsverteringssysteem bevat zowel goede als slechte bacteriën. Om gezond te blijven moeten er altijd meer goede dan slechte bacteriën in onze darmen aanwezig zijn.

 

De balans van onze darmflora is erg kwetsbaar omdat deze makkelijk verstoord kan raken. Antibiotica, stress, ziekte of een dieet met teveel suiker, alcohol of bewerkte voedingsmiddelen kunnen leiden tot “darmdysbiose”, een disbalans in de darmen waarbij meer slechte dan goede bacteriën aanwezig zijn.

 

Een opgeblazen gevoel is het resultaat van een opbouw aan gas in het spijsverteringsstelsel en kan leiden tot pijn en een onaangenaam gevoel na het eten. Winderigheid komt meestal door vertering of fermentatie van onverteerd voedsel in de darmen. Goede bacteriën zorgen voor de vertering van voeding, dus kan winderigheid een teken zijn dat er niet genoeg gunstige bacteriën in de darmen aanwezig zijn om bepaalde ingrediënten van voeding volledig te verteren.

 

Als winderigheid en een opgeblazen gevoel een probleem zijn, overweeg dan om, voor ten minste 4 weken, een probiotica preparaat met de stammen B. Lactis, L. Acidophilus, L. Bulgaricus en S. Thermophilus te nemen om te kijken of de klachten verminderen.

 

Antibiotica zijn soms noodzakelijk (of zelfs essentieel) in het doden van gevaarlijke bacteriën. Maar bij het bestrijden van infecties worden ook de goede bacteriën in de darmen gedood, wat kan leiden tot buikklachten en diarree. Dit kan dagen en weken aanhouden nadat de antibioticakuur gestopt is.

 

Het gebruik van probiotica naast antibiotica kan helpen bij het verminderen van bijwerkingen zoals antibiotica-geassocieerde diarree. In plaats van wachten tot de antibioticakuur is afgelopen is het beter om de probiotica naast de antibiotica in te nemen om de darmflora gezond te houden. Zorg er alleen voor dat de probiotica ten minste 2 uur na de antibiotica wordt ingenomen.

 

Mensen die lijden aan prikkelbare darm syndroom (PDS) en last hebben van chronische diarree, constipatie of beide, hebben bijna altijd een verstoorde darmflora. Met dit in gedachten is het herstellen van een goede balans in de darmen een belangrijke stap in het vinden van de oorzaak van een onregelmatige stoelgang.

 

Constipatie wordt vaak behandeld met laxeermiddelen, maar bijna de helft van de gebruikers is niet tevreden over deze aanpak.  Omdat darmdysbiose vaak aanwezig is bij constipatie kan probiotica  een regelmatige stoelgang bevorderen.

 

We moeten ook niet vergeten dat onze darmbacteriën een belangrijke rol spelen in onze algehele immuniteit, aangezien 70% van onze immuuncellen zich in onze darmen bevinden. Dit betekent dat, om ons immuunsysteem te verbeteren, we ook de gezondheid van onze darmen moeten verbeteren.

 

Ons immuunsysteem en darmflora staan in een continue verbinding met elkaar door de darmwandbarrière. Een gezonde darmwandbarrière is belangrijk voor een sterk immuunsysteem, omdat deze hard werken om ziektekiemen weg te houden van het lichaam, terwijl de stoffen die het lichaam nodig heeft vrije doorgang moeten hebben. Als de darmflora verstoord is en deze barrière beschadigd is, kan de darmwand zijn beschermende werk niet doen en ons lichaam niet beschermen tegen indringers van buitenaf. Probiotica kunnen helpen bij het verbeteren van de darmflora, de darmwand beschermen en daardoor ervoor zorgen dat ons immuunsysteem goed functioneert.

Voor persoonlijk advies en een gratis proefverpakking, kom langs in de winkel.

 

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

10% KORTING*

Een paar keer per jaar verstuurt Bodyfit Volendam een nieuwsbrief. Hierin staan interessante berichten, nieuwtjes en aanbiedingen. Vind jij het leuk om onze nieuwsbrief te ontvangen, schrijf je dan nu in en ontvang 10% korting op een product naar keuze.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.