Ook de man boven de vijftig krijgt kwalen.

Ook de man boven de vijftig krijgt kwalen….

Niet alleen vrouwen, ook mannen krijgen te maken met gezondheidsproblemen als ze boven de vijftig komen. Urineverlies, prostaatproblemen, gewichtstoename, haaruitval, vitaminegebrek, een verminderde concentratie, neerslachtigheid, maar ook hormoonschommelingen zijn een paar kwalen waar de man met het stijgen van de leeftijd mee te maken krijgen

De vrouw heeft de overgang en de menopauze, de man heeft zijn penopauze. Want ook bij de man boven de vijftig jaar raakt de hormoonhuishouding ontregeld. Dat kan leiden tot allerlei lichamelijke en geestelijke kwalen. Het schijnt dat enkele mannen zelfs te maken krijgen met opvliegers. Dit hangt allemaal samen met een verminderde aanmaak van het hormoon testosteron.

Testosteron
In de puberteit zorgt testosteron ervoor dat jongens meer spieren, haargroei en de baard in de keel krijgen. Vanaf 25-30 jaar daalt het testosteronniveau bij mannen. Voldoende testosteron zorgt er onder andere voor dat het libido in orde blijft en het heeft ook invloed op het behoud van de gezondheid en een gezond gewicht. Voldoende beweging, eiwitten, vetten en koolhydraten ondersteunen een gezond niveau. Het vermijden van stress, dat zorgt voor de aanmaak van cortisol, is ook belangrijk omdat een verhoging van cortisol een negatieve invloed heeft het testosteronniveau. Er zijn allerlei middelen die beweren dit niveau te ondersteunen, zoals ashwagandha, gemberextract, fluweelboon of fenegriek. Deze werkingen zijn niet wetenschappelijk bewezen. Overigens verschillen de meningen of de hoeveelheid testosteron van invloed is op kaalheid bij mannen. De meeste mannen verliezen hun haar tussen de 40 en 50 jaar. Als er na het vijftigste jaar nog weinig aan de haardos is veranderd, is de kans klein dat dat nog gaat gebeuren. Er zijn wel speciale shampoos of supplementen verkrijgbaar die haarverlies tegen zouden kunnen gaan.

Multi’s voor mannen
Vitamine B12 en D zijn volgens het Vitamine Informatie Bureau belangrijke supplementen voor mannen boven de vijftig. De opname in de darmen van B12 uit voeding verloopt op deze leeftijd vaak minder efficiënt. Zo’n tekort kan op termijn leiden tot bloedarmoede en een verminderde opname van foliumzuur. Vitamine B12 is mogelijk ook belangrijk voor het geheugen en denkvermogen. Andere vitamines die vaak in multi’s voor mannen van 50+ zijn opgenomen, zijn

de andere B-vitamines en vitamine C. Deze dragen volgens het bureau bij aan een normaal concentratievermogen en een stabiele gemoedstoestand. De mineralen magnesium, ijzer, jodium en zink hebben ook invloed op de concentratie en een heldere geest. Vitamine D en calcium zijn, net als bij vrouwen, belangrijk tegen botontkalking. Houd er bij je advisering ook rekening mee dat het (langdurig) gebruik van medicijnen de opname van vitamines kan verstoren.

Plas- en prostaatproblemen
Bijna een kwart van de oudere mannen krijgt last van plasproblemen. Die problemen variëren van vaak moeten plassen (ook ’s nachts), de plas niet goed kunnen ophouden, een plotselinge, enorme aandrang tot plassen, nadruppelen, niet goed kunnen uitplassen of een zwakkere urinestraal, tot het niet op gang komen van de plas. Vaak worden deze klachten veroorzaakt door een goedaardige vergroting van de prostaat. Dit is een kleine klier die onder de blaas tegen de urinebuis aanzit en de vorm van een walnoot heeft. Deze klier groeit als iemand ouder wordt en zorgt ervoor dat er druk op de urinebuis komt. Dat zorgt ervoor dat de straal minder krachtig wordt of de blaas niet wordt geleegd. De vergrote prostaat kan ook de zenuwuiteinden in de blaas prikkelen. Daardoor moet iemand vaak plassen of krijgt hij plotselinge aandrang. Nadruppelen is geen gevolg van een vergrote prostaat, maar komt doordat de spieren rond de plasbuis niet meer goed samentrekken. Er blijft dan een restje urine in de plasbuis achter. Adviseer mannen met plasproblemen om voldoende water te drinken, vaker naar het toilet te gaan (ook zonder dat er aandrang is), zittend te plassen en de tijd te nemen voor toiletbezoek. Overigens kan alleen een arts bepalen of er sprake is van een vergrote prostaat. Wanneer de prostaat echt te groot is, kan de arts besluiten tot een behandeling. Heeft jouw klant last van pijn bij het plassen, pus bij de urine of koorts? Dan kan er sprake zijn van een prostaatontsteking, die meestal gepaard gaat met blaasontsteking. Als je vermoed dat iemand een prostaatontsteking heeft, verwijs dan door naar de huisarts.
Zelfzorg bij plasproblemen
Er zijn verschillende zelfzorggeneesmiddelen en natuurlijke producten die kunnen helpen bij urinewegproblemen. Deze geneesmiddelen bij urinewegproblemen zijn geregistreerd als traditioneel kruidengeneesmiddel.
Veel producten zijn gebaseerd op een extract van pompoenpitten, berendruifblad of sabal serrulata (de vrucht van de zaagpalm).

Bron: Careality@work

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.