Voeding voor een gezonde geest

Gezond eten is niet alleen belangrijk voor je lichaam. Ook je hersenen hebben voedingsmiddelen nodig.

Welke voeding is speciaal goed voor je geest en je geheugen?

Om je hersenen gezond te houden zijn er een aantal dingen belangrijk.

  • Voldoende slapen zodat je hersenen zich kunnen herstellen.
  • Regelmatig bewegen zorgt voor de aanmaak van nieuwe hersencellen en nieuwe verbindingen tussen die cellen.
  • Door activiteiten als denken en  je geheugen trainen help je je hersenen actief te houden.
  • Wat je eet is heel belangrijk voor een optimale werking van de hersenen.

Je hersenen gebruiken 20% van de totale energie die je lichaam verbruikt. Dat is dus behoorlijk veel. Om goed te functioneren hebben je hersenen gezonde voedingsstoffen nodig in de vorm van koolhydraten en vetten. De zenuwcellen in je hersenen communiceren met elkaar door chemische stoffen van de ene cel naar de andere door te geven. Die verbindingen moeten in stand gehouden worden en daarvoor zijn vitaminen en mineralen nodig.

De volgende voeding bevat de beste voedingsstoffen voor de hersenen.

 

Voeding die rijk is aan vitamine E
Denk aan plantaardige olie, zaden, noten, pindakaas en volkorenproducten. Vitamine E is een krachtige antioxidant die de zenuwcellen in de hersenen beschermt en in stand houdt. Bij ziekten als Alzheimer sterven zenuwcellen in de bepaalde delen van de hersenen langzaam af. Dit voordeel van vitamine E is alleen aangetoond indien het afkomstig was uit echte voeding en niet uit supplementen.

Volkoren producten
Om goed te kunnen functioneren, hebben de hersenen een constante aanvoer van energie nodig. Je hersenen hebben daarom behoefte aan een constante aanvoer van glucose via je bloed, omdat de hersenen geen glucose kunnen opslaan. Een stabiele bloedsuikerspiegel helpt daarbij. Volkorenproducten zorgen ervoor, dat de bloedsuikerspiegel langer en niet te snel ineens stijgt. Dit in tegenstelling tot witte producten zoals wit brood, pasta en witte rijst, die voor snelle pieken en dalen zorgen. Voeg meer volkorenproducten aan je voedingspatroon toe door vaker voor bruine rijst, havermout, volkorenbrood en volkorenpasta te kiezen.

Groene groenten
Groene groenten als boerenkool, broccoli en spinazie zijn rijk aan vitamine E, vitamine K en aan foliumzuur. Deze spelen allemaal een rol bij het in stand houden van de mentale en emotionele gezondheid.

Vette vis
Vis is rijk aan omega-3 vetzuren en deze spelen een rol bij het normaal laten functioneren van de zenuwcellen in de hersenen. Vette vissoorten zijn bijvoorbeeld zalm, makreel, tonijn, haring en sardines. Een ander voordeel van het vaker eten van vis is, dat dat in de meeste gevallen betekent dat je minder vlees eet. Vlees en in het bijzonder rood vlees zijn rijk aan verzadigd vet dat de aderen laten dichtslibben.

Bessen
Bessen blijken kleine bommetjes vol antioxidanten die een rol spelen bij het tegengaan van het verouderingsproces van onder andere de hersenen. Alle soorten bessen zijn goed: aardbeien, blauwe bessen, acai bessen, frambozen, bramen, enz. Hoe meer kleur hoe beter.

Avocado
Avocado mag dan de nodige calorieën leveren, de avocado zit wel vol goede stoffen als vitamine E, omega-3 vetzuren en vitamine C. Precies wat je hersenen nodig hebben.

Cafeïne
Kleine hoeveelheden cafeïne geven je hersenen een oppepper en helpen je te concentreren, verbeteren je geheugen en je humeur. Af en toe een kopje koffie of een kop (versgezette) thee levert dat voor je. Wel met mate dus.

Pure chocolade
Af en toe een stukje pure chocolade is niet alleen lekker maar ook nog goed voor je hersenen. Naast cafeïne bevat chocolade ook nog andere stimulerende stofjes die de aanmaak van endorfinen bevorderen. Endorfinen zorgen voor een geluksgevoel. Niet te veel natuurlijk 15-30 gram per dag is genoeg om van de voordelen te profiteren.

Tomaten
Tomaten zijn rijk aan lycopeen, een krachtige antioxidant die schade aan de cellen, ook die in de hersenen, tegengaat. Gekookt wordt deze stof nog beter opgenomen dan rauw. Dus tomatensaus of soep zijn een prima manier.

Salie
Het kruid salie staat al eeuwen bekend om haar reputatie om het geheugen te verbeteren. Je kunt gedroogde salie blaadjes gebruiken in gerechten of het drinken in de vorm van saliethee of saliemelk.

Noten en zaden
Noten en zaden zijn net als de avocado rijk aan vitamine E en omega-3 vetzuren. Het zelfde geldt voor pinda’s en pindakaas, hoewel dit eigenlijk geen noten zijn.

Bonen
Bonen helpen om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Alle soorten bonen zijn goed en linzen in het bijzonder.

Bron :Plusrubriek.nl

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

10% KORTING*

Een paar keer per jaar verstuurt Bodyfit Volendam een nieuwsbrief. Hierin staan interessante berichten, nieuwtjes en aanbiedingen. Vind jij het leuk om onze nieuwsbrief te ontvangen, schrijf je dan nu in en ontvang 10% korting op een product naar keuze.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.