Vrees voor vreemde toiletten?

Poepen en plassen lijkt zo makkelijk. Toch lukt het veel mensen lang niet altijd en overal. Bij veel mensen hapert de stoelgang vooral buitenshuis. Hoe komt dat? En wat is het effect op je darmgezondheid?

Zit je op je werk, bij iemand op een verjaardag, op een camping of in een restaurant en ineens moet je naar de wc. Je gaat naar het kleinste kamertje, maar daar gebeurt er niets. Hoe komt het toch dat zoveel mensen het moeilijk vinden om op andere plekken naar de wc te gaan voor een grote boodschap?

Waarom we niet bij anderen naar de wc gaan om te poepen

Plassen is vaak geen probleem, maar een grote boodschap? Die stellen we uit en doen we wel als we weer thuis zijn. Maar wat zijn redenen om een bezoekje uit te stellen?

Dit zijn 6 redenen
1. WC-Bril

Een andere WC-bril is koud, een andere (niet je eigen) WC-bril is vies, een andere WC-bril voelt anders!  Bedek jij hem eerst met toiletpapier of ‘hang’ je erboven? De gekste en behendigste trucjes halen we uit de kast om maar niet met onze billen rechtstreeks op een onbekend toilet te hoeven zitten.

2. Neus dicht en … bah!

Je bent op een festival en moet naar de wc. Wat doe je dan? Zo snel mogelijk de dixie in én er zo snel mogelijk weer uit. Tijd voor een grote boodschap neem je niet, want de wc is vies en stinkt. Dit zijn precies de twee belangrijkste redenen dat veel mensen een bezoek aan een vreemde wc uitstellen; ze verwachten dat de wc van de sportvereniging, snackbar of het zwembad niet brandschoon is en naar rozen ruikt. Als je denkt dat het vies is, hoef je al niet meer.

3. Iedereen poept, maar ik nooit

Elk mens heeft ontlasting, maar toch schamen we ons daarvoor. Van jongs af aan leren we al dat ontlasting vies is en dat je daar niet over hoort te praten. Je doet het terwijl anderen het niet weten en dus doe je het liever veilig thuis.

4. Pruttel, pruttel, plons!

Een gebrek aan privacy is een derde belangrijke reden dat het niet lukt om een grote boodschap te doen op een andere plek. Denk maar aan mensen die in de rij staan voor de wc op een camping. Of een hokje in een openbaar toilet dat niet volledig is afgesloten. Maar ook als je bij iemand op visite bent, kun je je ineens zorgen gaan maken over de geluiden en de geur die kunnen volgen als je moet poepen. Horen ze dat niet? Veel mensen maken zich dus zorgen over geluiden en geuren of raken te gefocust op andere mensen en geluiden. Pas thuis, in het kamertje dat je volledig voor jezelf hebt, komen de darmbewegingen weer op gang.

5. Stress in de onderbuik

Ook een vreemde omgeving kan flink wat ongemak en stress opleveren en zo de stoelgang in de war schoppen. Het brein bemoeit zich namelijk met het maagdarmstelsel en ontlasten vereist een bepaalde mindset. Sommige mensen houden er gewoonweg niet van om naar het toilet te gaan op plaatsen waar ze niet bekend zijn. En als het niet vanzelf gaat, ga je er juist meer op letten en lukt het zeker niet meer.

6. Praten over ontlasting – dat nooit!

Naar de wc gaan voor een grote boodschap is al een lastig thema, maar erover praten … dat nooit! Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat zestig procent van de mensen vindt dat er een taboe heerst op praten over poep. Zonde, want poepen is normaal en vertelt veel over je gezondheid.

Poepen op een andere plek? Zo lukt het wel

Als het je een lange tijd niet lukt om naar de wc te gaan en je de ontlasting vasthoudt, kan dit zorgen voor pijn, ongemak en obstipatie. Vervelend en … onnodig!

Zoek de confrontatie met eten op; alleen al de aanblik van eten zet de dunne darm in werking.
Luister naar een podcast of liedje. Ook het geluid van stromend water kan helpen om te ontspannen.
Vergeet niet dat poepen gezond is. En als het voorbij is, zul je je beter voelen.
Verander je mindset. Iemand kan je horen, je kunt je schamen en het kan gaan stinken. Ja, dat kan. Maar je kunt ook een andere hypothese formuleren, die wat positiever of milder is. Misschien werkt het.
Gebruik een supplement. Lukt het niet? Dan kan een extract of supplement mogelijk helpen om de natuurlijke stoelgang te bevorderen.

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

10% KORTING*

Een paar keer per jaar verstuurt Bodyfit Volendam een nieuwsbrief. Hierin staan interessante berichten, nieuwtjes en aanbiedingen. Vind jij het leuk om onze nieuwsbrief te ontvangen, schrijf je dan nu in en ontvang 10% korting op een product naar keuze.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.