Waarom je beter niet de snoozeknop kunt gebruiken!

Vind je dat ‘s morgens ook zo lekker, om wanneer de wekker gaat, nog even op snoozen te drukken? Niet doen! Wanneer je een regelmatig slaapritme hebt, word je vaak vanzelf al wakker. Wellicht al voordat je wekker gaat. Dan heb je de snoozeknop sowieso niet nodig.

Geen normaal slaapritme?

Veel mensen hebben geen normaal slaapritme. Meer dan 30% van de Nederlanders heeft zelfs te maken met een afwijkend slaapritme. De reden zijn veelal verschillend, denk aan: Je zorgen maken om je partner, kinderen. Geldzorgen en strubbelingen op het werk zijn ook veelgehoorde oorzaken. Heb jij een beroep met nachtdiensten, of wisseldiensten dan wordt hierdoor jouw slaapcyclus verstoord. Voeg hierbij nog het verhoogd gebruik van smartphones in bed of het kijken van tv en je komt ook nog eens lastiger in slaap. Wat je slaapritme niet ten goede komt.

Verschillende slaapfases

Tijdens je slaap doorloop je verschillende fases, die samen zorgen voor een slaapcyclus. Een slaapcyclus maak je meerdere keren mee gedurende de nacht.

  1. Je start met de NREM-slaap, dit is een overgangsfase tussen de waak- en slaaptoestand en duurt meestal drie tot vijf minuten. Hij lijkt op de REM-fase. Het is een stadium waarin je lichaamstemperatuur daalt en je spieren ontspannen.
  2. Het volgende slaapstadium is een iets diepere slaapfase en duurt ongeveer dertig tot veertig minuten en neemt ongeveer 50% van de totale slaapduur per nacht in beslag.
  3. Deze tweede slaapstadium wordt opgevolgd door de zeer diepe slaap. Je lichaam is heerlijk ontspannen en je bent niet wakker te krijgen. Iemand kan tegen je schreeuwen, het huis stort in, jij maakt niks van dit alles mee. Dit is de fase waarin je lichaam herstelt en nieuwe krachten opdoet. Naarmate je ouder wordt, zal deze fase minder lang duren en zal je lichaam minder herstellen. Dat is een van de redenen dat oudere mensen vaker een afwijkend slaapritme ervaren en vermoeid wakker worden.
  4. De laatste fase van de cyclus is de REM-fase ook wel de droomslaap genoemd. Wist je dat de grote spieren van je ledematen dan als het ware verlamd zijn? Het is een mechanisme van je lichaam die ervoor zorgt dat je niet uit je bed kunt springen om je dromen uit te gaan voeren. Misschien maar beter ook :).

You snooze, you loose

Heb jij de wekker echt nodig om wakker te worden, dan is dit een teken dat je nog diep slaapt. Zodra je op de snoozebutton drukt, val je bijna direct weer terug in die diepe slaap. Altijd wanneer je na een korte onderbreking weer in slaap valt, is dit een diepe slaap. Een diepe slaap duurt echter veel langer dan die paar minuten snoozetijd. Je wordt daardoor veel slaperig wakker. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat je hierdoor minder goed presteert gedurende de rest van de dag. Niet heel erg handig wanneer jij jouw concentratie nodig hebt bij je werk of bijvoorbeeld je kinderen of wat dacht je van de deelname in het verkeer. In het Engels heb je niet voor niets het spreekwoord: You snooze, you loose!

Ondersteuning nodig?

Iedereen krijgt wel eens te maken met een RESCUE momentje. Hoe zorg je er echter voor dat jij je niet uit het veld laat slaan en de balans vindt? Gebruik RESCUE nacht spray voor het slapen gaan. meer weten ? kom langs in de winkel en laat je informeren.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.