Wat is Detox ?

Geplaatst op: 3 jan 2017

Door uw lichaam te reinigen
voelt u zich weer fit en energiek!

Wat is detox?

Detox betekent het reinigen van het lichaam. Het reinigen van het lichaam wordt al sinds mensenheugenis gedaan. Vroeger was dit in de vorm van het innemen van kruiden en het masseren van het lichaam. Tegenwoordig zijn er meerdere manieren om het lichaam te reinigen.
Detoxen kan elk moment van het jaar. Doordat het mogelijk is om een detox kuur thuis te doen, wordt het voor steeds meer mensen mogelijk om het lichaam te reinigen. Zo zijn de meeste diëten thuis uit te voeren en zijn er goede supplementen en klysma’s te koop om het detoxen te ondersteunen.

Manieren van detox

De meest bekende manieren van detox zijn het volgen van speciale diëten en ontslakkingskuren. Een bezoek aan de sauna, het gebruik van detox pleisters en supplementen kunnen ook een bijdrage leveren aan de inwendige reiniging.

Er zijn echter ook manieren die minder vaak gebruikt worden, zoals een lymfedrainage.

Het reinigen van uw lichaam

Het nut van detox is sinds we alle signalen van ons lichaam verhelpen met medicijnen, in de vergetelheid geraakt. Juist nu, in de moderne westerse wereld, heeft het lichaam de reinigende kracht van detox hard nodig. Vooral organen als uw darmen, lever en nieren zijn hierbij gebaat. Dagelijks wordt ons lichaam namelijk blootgesteld aan allerlei vormen van vervuiling. De grootste veroorzakers van het vervuilen van het lichaam zijn:

 • Geraffineerde voedingsmiddelen zoals fast food, kant-en-klaarmaaltijden en toevoegingen als conserveermiddelen en kleurstoffen.
 • Het gebruik van nicotine, alcohol, medicijnen en (soft) drugs.
 • Luchtverontreiniging en stralingen.
 • Negatieve emotionele prikkelingen en spanningen.

Het lichaam is erop gebouwd om afvalstoffen zelf af te voeren. Met de hoeveelheid vervuilde stoffen die tegenwoordig geproduceerd worden, kan ons lichaam echter wel wat hulp gebruiken. Door alle afvalstoffen raakt ons lichaam uit balans. Hierdoor kunt u zich vermoeid, futloos en prikkelbaar voelen. Wanneer het lichaam eenmaal uit balans is geraakt, heeft dit ook invloed op uw weerstand. Neem daarom de tijd om uw lichaam te reinigen.

Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven kunnen beter wachten met detoxen tot na deze periode. Dit omdat er ten eerste afvalstoffen vrijkomen in het lichaam die bij de baby terecht kunnen komen. Ten tweede is detoxen vrij intensief voor het lichaam en kan het daardoor extra vermoeidheid en futloosheid veroorzaken.

Tips om het lichaam thuis te reinigen

Om uw lichaam goed te reinigen zijn een aantal aandachtspunten in uw voeding een leefstijl belangrijk. Onderstaande tips geven u handvatten om een maximaal effect van uw detox kuur te bereiken.

 • Drink dagelijks minimaal 1,5 tot 2 liter vocht. Het liefst water of kruidenthee.
 • Vermijd koffie en andere cafeïne houdende dranken, zoals cola.
 • Gebruik geen alcohol en rook niet.
 • Wees matig met suiker, suikerhoudende producten, zoetstoffen, rood vlees en vet voedsel.
 • Zorg voor extra beweging, zodat de darmen gestimuleerd worden om zich te reinigen.
 • Houd uw leefomgeving opgeruimd om op die manier onnodige spanning te voorkomen.
 • Zorg dat u ontspant en tijd neemt voor uzelf. Ga bijvoorbeeld een stukje wandelen of lees een tijdschrift of boek.

Bron: FitForMe.nl

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

10% KORTING*

Een paar keer per jaar verstuurt Bodyfit Volendam een nieuwsbrief. Hierin staan interessante berichten, nieuwtjes en aanbiedingen. Vind jij het leuk om onze nieuwsbrief te ontvangen, schrijf je dan nu in en ontvang 10% korting op een product naar keuze.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.