Deze week is de week van de overgang,
Iedere vrouw komt in de overgang, deze week draagt bij aan het bewustzijn bij vrouwen en het bespreekbaar maken van dit onderwerp thuis en op het werk.
Met de vergrijzing zijn er steeds meer vrouwen in de overgang. Maar liefst 80 procent van de vrouwen boven de vijftig heeft last van overgangsverschijnselen en zeker tien procent van de vrouwen ervaart dat al voor hun veertigste. Sommige vrouwen van middelbare leeftijd schamen zich voor klachten zoals opvliegers of droge slijmvliezen. Anderen willen niet ‘zeuren’ en lopen ermee door. Dat is onnodig want overgangsklachten zijn heel normaal… en er is iets aan te doen! Overgang of menopauze? De termen overgang en menopauze worden onterecht door elkaar gehaald. De overgang is de periode voordat de menstruatie stopt en vrouwen klachten gaan ervaren (pre menopauze). Het lichaam is dan op zoek naar een nieuwe balans. Het moment waarop de menstruatie stopt, is de menopauze. De overgang ontstaat omdat de voorraad eicellen die elke vrouw bij haar geboorte meekrijgt, opraakt. Daardoor wordt er minder oestrogeen aangemaakt en verandert de binnenkant van de baarmoeder. De menstruatie wordt onregelmatig, onberekenbaar, soms heviger en na een tijd stopt het helemaal. Dit kan gemiddeld 4 tot 6 jaar duren. In de post-menopauze, die wel 10 jaar later kan optreden, komt er een nieuw evenwicht in de hormonen. Er zijn helemaal geen eicellen meer beschikbaar, de klachten nemen af en de vrouw voelt zich weer thuis in haar lichaam.
Meten van de overgang
Als de voorraad eicellen opraakt, maken de hersenen minder aan van het Follikel-Stimulerend-Hormoon, ofwel FSH. Follikel staat daarbij voor eiblaasjes. Door de hoeveelheid FSH in de urine te meten, kan een vrouw nagaan of ze in de overgang is. Dit kan de huisarts meten, maar het kan ook met een zelftest. Dat kan alleen als iemand tot een half jaar geen anticonceptiepil heeft gebruikt. De hormonen van de pil zorgen namelijk voor een kunstmatige menstruatie. Artsen raden vrouwen aan om na hun 52-ste geen pil meer te gebruiken. De kans dat iemand dan zwanger wordt, is minimaal en de overgang kan dan haar natuurlijke gang gaan.
Onverwachte opvliegers
Een van de meest genoemde overgangsklachten zijn de opvliegers: een plotselinge aanval van heftige transpiratie waarbij gezicht en hals rood kunnen kleuren. Veel vrouwen zullen het nachtelijke transpireren herkennen, dat de nachtrust danig kan verstoren. Opvliegers en nachtelijk zweten kunnen geen kwaad, het is een teken dat de lichaamsthermometer overstuur is. De een heeft er veel meer last van dan de ander en gelukkig gaan opvliegers ook vanzelf weer over. Als een klant veel last heeft van opvliegers en nachtelijke transpiratie, is het verstandig om pittige kruiden, alcohol of koffie te laten staan. Er zijn ook cooling sprays die direct verlichting bieden bij opvliegers. Houd de kleding en het beddengoed luchtig en raad melatonine aan bij slaapproblemen. Ook voldoende beweging, ontspanning en gezond eten met sojaproducten, graansoorten, peulvruchten, zaden, noten, fruit en vis helpen tegen opvliegers. Er zijn diverse producten aan te raden bij opvliegers, deze bevatten veelal salvia, soja, rode klaver, hop of luzerne. Mocht dat niet helpen, dan kan een hormoontherapie via een arts uitkomst bieden.
Droge huid en slijmvliezen
De slijmvliezen en huid worden door de verminderde productie van oestrogeen dunner en droger. De huid verliest haar veerkracht en de ogen en slijmvliezen van de vagina kunnen droger worden. Adviseer vrouwen die in de overgang zijn ook om extra aandacht te besteden aan huidverzorging. Bij vaginale droogheid zijn diverse middelen te adviseren zoals emulsies tegen vaginale droogheid, vochtcrèmes met lipiden of glijmiddelen op siliconenbasis. Ook supplementen met duindoornbesolie-extract en omega vetzuren, vitamine A en E helpen om uitdroging van de slijmvliezen tegen te gaan. Als vrouwen ondanks het gebruik van deze middelen last blijven houden van vaginale jeuk, irritatie of extra veel afscheiding, is het goed om de huisarts te raadplegen.
Stemmingswisselingen
Heftige menstruatie, een veranderende hormoonhuishouding, het besef dat je ouder wordt en onzekerheid door opvliegers of vaginale klachten zorgen ervoor dat vrouwen tijdens de overgang met stemmingswisselingen te maken krijgen of somber worden. Sint-janskruid, valeriaan en zilverkaars, dat werkt als het bio-identieke hormoon fyto-oestrogeen, kunnen ondersteuning bieden. Zilverkaars versterkt daarbij de werking van Sint-janskruid. Let bij de advisering op de contra-indicaties. Moeheid, duizeligheid en hoofdpijn ontstaan vaak door bloedarmoede
Naar de huisarts
Als er bloedverlies of roze of bruine afscheiding is, terwijl de menstruatie meer dan een jaar geleden optrad;
Als er sprake is van hevig bloedverlies of buikkramp tijd in de overgangsjaren;
Als een vrouw jonger dan 40 jaar overgangsklachten heeft;
Als het gebruik van een glijmiddel de vaginale droogte, jeuk en irritatie onvoldoende bestrijdt;
Als de vrouw, ondanks zelfzorg, veel last blijft houden van opvliegers.
Overgang
Als gevolg van een hevige menstruatie, wat in de pre menopauze vaak kan voorkomen. Zorg in dat geval voor voldoende ijzerrijke voeding zoals vlees, volkorenproducten of bladgroenten of supplementen met ijzer en magnesium of producten met teunisbloemolie of vitex. Adviseer bij heftige menstruatieklachten een NSAID, zoals ibuprofen of naproxen. Dit vermindert de hoeveelheid bloedverlies en de buikkramp. Vrouwen die jonger zijn dan 52, kunnen aan de huisarts overleggen over de anticonceptiepil of een hormoonspiraaltje om het bloedverlies terug te dringen
Bron: Careality@work